HTML

Környező országok

Magyaország környező országainak hírei.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Kampány az OMV Iránnal kötött üzlete ellen

2007.12.16. 06:28 kornyezo (törölt)


2007-12-15


A bécsi Stop the Bomb nevű szervezet kampányt indított az osztrák OMV ellen azért, hogy az bontsa fel az Iránnal kötött 22 milliárd eurós szerződést, ami még ezév áprilisában jött létre. A megállapodás szerint az OMV a perzsa öböl menti gáz- és olajmezők kiaknázásában működik majd együtt az Iránnal. A szervezet attól fél, hogy Irán a fejlesztésekből befolyó pénzeket atomprogramjának folytatására fogja felhasználni.

A kampány egyik résztvevője - az irodalmi Nobel díjas - Elfriede Jelinek szerint nem kellene, hogy az ausztriai OMV egy totalitárius rezsimmel kössön üzletet, ráadásul egy olyannal, aki nyiltan egy másik nép megsemmisítésére törekszik. Jelinek arra utalt, hogy Mahmoud Ahmadinejad iráni elnök többször hangoztatta, hogy reméli, hogy Izrael el fog tűnni a térségből. Jelinek és társainak véleményén az sem változtat, hogy friss amerikai titkosszolgálati jelentések szerint Irán felfüggesztette atomprogramját.

Ausztriában a megállapodás a politikai osztály széleskörű támogatását élvezi. A kancellária szóvívője elmondta, hogy az állam nem akar beavatkozni egy privát vállalat üzleti ügyeibe. Azonban az OMV főrészvényese (31.5 %-kal) éppen az Osztrák állam.

Az OMV szóvivője a Stop the Bomb érveire - miszerint Irán nap-mint-nap megsérti az emberi jogokat, illetve hadászati célú atombomba fejlesztésén dolgozik - válaszul úgy reagált, hogy egy vállalat nem lehet felelős egy ország politikai helyzetéért.

Alfred Gusenbauer (SPÖ vezető, osztrák kancellár) szóvivője elmondta, szerintük teljesen nonszensz az a kijelentés, mely szerint a kormányzat egy olyan államot segítene, ami Izrael elpusztítására törekszik. Simone Dina Hartman - a Stop the Bomb - szóvivője - ezzel nem ért egyet, hiszen ahogy Ausztria készen állt arra, hogy 1938-ban a náci rezsimet támogassa, ugyanúgy most az antiszemita iráni rezsim támogatására is kész.

Az OMV egyébként részt vesz a 6 milliárd dolláros Nabucco projektben is, aminek célja, hogy az EU a Közel-keletről tudjon gázt importálni Oroszország kikerülésével.


haaretz.com - Austrian energy giant OMV takes heat for deal with Iran
stopthebomb.net - Petition: No Deals with the Iranian mullahs!

komment

Címkék: ausztria izrael irán omv 2007 12 15 stop the bomb alfred gusenbauer spö

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarorszagkornyeke.blog.hu/api/trackback/id/tr93265488
süti beállítások módosítása